top of page

10 (nieuwe) tips voor jullie trouwdag!

In 2016 had ik een leuke blog geschreven “13 tips voor jullie trouwdag” en die viel zo goed in de smaak: daarom deze nieuwe blog vol tips en adviezen van bruidsparen, weddingplanners en ‘andere’ ervaringsdeskundigen ;)

Onthou: Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar door deze tips kunnen flink wat obstakels worden voorkomen waardoor jij en je partner alleen nog maar meer kunnen genieten van jullie mooiste dag. Lees deze blog met een knipoog en enjoy!

 
Lianne Snoek Fotografie

Tip 1 Zorg dat je ruim van tevoren begint met plannen om stress te voorkomen (Minimaal 7 maanden van tevoren, meer is alleen maar beter). En ook heel belangrijk: Ontspan de dagen voor je bruiloft. Ga lekker samen iets doen, laat je nog even verwennen (massage, nagels en zonnebank). Zo kun je optimaal genieten van alle voorbereidingen. Nog een leuke tip die ik kreeg van een bruidje: Ga ’s ochtends uitgebreid ontbijten met vriendinnen of familieleden. Een leuker begin van de dag is er niet!

Tip 2

Waar oh waar moeten wij foto's maken?! Geen zorgen! Als fotograaf weet ik ook vaak genoeg mooie plekken, geef ik jullie graag tips en denk ik mee. Bedenk goed wat bij jullie past: Meer een klassieke locatie? Doe dan iets van een landgoed of groot huis! Houden jullie van industrieel? Denk aan een verlaten schuur of gave fabriek! Of misschien wel een plek die bij jullie past: Waar was jullie eerste date? Belangrijk voor de fotograaf is dat er genoeg licht aanwezig is. Een website die ik zelf heel fijn vind https://binnenlocatietrouwfotos.nl / www.theperfectwedding.nl , hier kun je super mooie locaties vinden en iets kiezen wat niet al te ver weg is. Wat áltijd goed is: een mooi open veld midden in het bos waar zowel schaduw als zon is. Zo kan ik als fotograaf alle kanten op en hoef je zeker niet ver te rijden.

Tip 3

Deze tip kan ik zeker aanraden: Maak de avond voor jouw grote dag één grote tas met alle spullen die je nodig gaat hebben.. Of laat je ceremoniemeester/beste vriendin dit voor je doen. Ik heb ooit eens een handig lijstje gemaakt van dingen waar je aan zou kunnen denken om mee te nemen op de dag zelf: plaidje voor de kou, plaid voor op (vieze) grond, (blaar)pleisters, naald en draad, water, iets kleins te eten, platte schoenen of slippers, paraplu, gezichtsdoekjes (zijn wondermiddel voor vlekken op de trouwjurk), haarspeldjes, mobieltje, portemonnee, deodorant, kauwgom. Handig toch? ;)

Tip 4

Maak ruim van tevoren een draaiboek met een tijdsplanning, hierin staan dan alle adressen en telefoonnummers. Dit draaiboek deel je uit aan de belangrijkste personen (en natuurlijk ook aan je foto-/videograaf). Zo kan iedereen verwezen worden naar het draaiboek en heeft iedereen elkaars nummer mocht er last minute iets wijzigen. Jullie hoeven je als bruidspaar nu nergens meer zorgen over te maken.

Tip 5 Groepsfoto’s.. Het is altijd even een 'moet' dingetje maar je kan ook weer niet zonder. De allerbelangrijkste mensen op deze dag wil je graag vastgelegd hebben. Maar hoe gaat dit zo spontaan mogelijk? Het klinkt misschien cliché maar: Maak altijd een groepsfoto lijstje! Al is het maar van de 6 belangrijkste foto’s.. en de rest laat je (misschien) vrij. Je gaat sowieso mensen (of combinaties) vergeten als je geen lijstje maakt. Natuurlijk denkt de fotograaf ook graag met je mee op dit moment, maar ik kan het jullie écht aanraden. Het handigste is als de ceremoniemeester deze mensen bij elkaar kan roepen en zo gaan de groepsfoto’s een stuk sneller. En: erg leuk als je de groepsfoto's kan plannen tijdens een koffie en/of borrel momentje. Kunnen jullie weer ontspannen genieten van de rest van de dag.

Tip 6

Deze kreeg ik van meerdere bruidsparen: Plan genoeg tijd in voor je reportage en heel belangrijk: het eerste moment dat je elkaar ziet (ook wel de first look). De hele dag word je ‘geleefd’ en dit is vrijwel je enige moment samen. Wat ik aan zou raden is ongeveer 1,5 uur voor de reportage in te plannen. Nog een tip: Moet de first look altijd bij de voordeur? Zeker niet! De first look kan ook midden in het bos heerlijk met z’n tweetjes.. of in de tuin.. of de oprit.. wat jullie maar willen! Vooral als jullie helemaal niet houden van zoveel mensen om jullie heen bij dit intieme moment. Ook handig voor de foto- en videograaf, want zo krijg je beide reacties er veel beter op.

Tip 7 Heel belangrijk: Doe wat jullie zelf willen en maak de bruiloft persoonlijk! Met alle trends en mogelijkheden van nu zou je wel veel druk kunnen ervaren om een perfect plaatje neer te zetten. De belangrijkste tip: Echt doen wat je zelf wilt en niet omdat (je denkt dat) anderen het verwachten of omdat het nu eenmaal de trend is! Er zijn namelijk (echt!) áltijd mensen die het niet met jullie eens zijn of iets te zeggen hebben. Je kan niet iedereen tevreden stellen, maar wel jullie zelf ;)

Tip 8 Tip van een bruid: “Bezuinig niet op de fotograaf en kies een professional! Dat hebben wij gelukkig niet gedaan en ik ben heel blij met mijn fotoboek!” (Dit geldt natuurlijk niet voor bruidsparen die niet een heel groot budget hebben..) Maar ik hoor zo vaak dat mensen uiteindelijk toch maar voor een familielid, hobbyist of andere bekende hebben gekozen om de foto’s te laten maken.. en ze hebben daarna echt spijt! Een pro zal de goede apparatuur hebben en alle momenten zeker te weten goed vastleggen.

Tip 9:

Boek een videograaf! Misschien vraag je je af, “wat is het voordeel van een videograaf op mijn bruiloft? Is een fotograaf niet genoeg?” de belangrijkste redenen: Als je je trouwfilm terugkijkt en het geluid met de bewegende beelden ziet en hoort, is het net alsof je het weer helemaal opnieuw beleeft. Ook komt je fotoboek ‘een soort van’ tot leven! Bovendien worden er een hoop mooie dingen gezegd op jullie bruiloft. Soms wordt er ook gespeecht door een familielid of een goede vriend. Deze woorden zijn vaak zo mooi, dat je ze het liefst altijd terug wil kunnen luisteren.

Tip 10 Voor mij de allerbelangrijkste tip: een UNPLUGGED wedding. Dit houdt in dat de gasten hun telefoons en meegebrachte camera’s in hun tas laten. Soms gedeeltelijk (alleen ceremonie/kerkdienst/first look) en soms de hele dag. En waarom? Hier een aantal hele belangrijke redenen: Als bruidsfotograaf ben ik altijd heel bewust bezig met het zoeken van reacties van mensen, emoties en kijk ik naar licht. Ik wil graag alles zo mooi mogelijk vastleggen en dat is ook waar jullie mij voor inhuren natuurlijk! Op momenten zoals het ja-woord of een first look draai ik me als fotograaf vaak om, om de reacties van de gasten vast te leggen op jullie mooie moment. Als er dan alleen maar telefoons te zien zijn doet dit wel echt afbreuk aan het moment. Je hebt niet voor niets een fotograaf ingehuurd, toch? Laten de gasten lekker gaan genieten van jullie, elkaar en alle andere momenten. En maak je niet druk om die telefoon foto’s want de foto’s komen er wel. Die stuur je misschien 1 x door en gebruik je daarna nooit meer.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen tijdens de ceremonie de telefoons weg te laten. Maar hoe kun je dit nou het beste voorkomen? Misschien een bordje in de tuin bij de first look, een welkomstbord op de locatie en goed afspreken met je gasten en ceremoniemeester. Wat naar mijn inzicht het állerbeste helpt is een briefje bij de trouwkaart doen (zo fijn als dit gebeurt):

“Wij beleven onze grote dag graag met jullie! Daarom willen wij je vragen om je telefoon en camera in je tas te laten. Voor de foto’s hebben we namelijk een goede fotograaf ingehuurd."

 

Comments


bottom of page