top of page

13 tips | voor jullie trouwdag!

Dan opeens ben je fulltime Bruidsfotograaf! Wat een enorm gaaf jaar was dit en al die bruidsparen die ik mocht fotograferen enorm bedankt.

Ik ben ongeveer halverwege 2014 begonnen met mijn eerste bruidspaar als uitprobeersel en ik mocht afgelopen donderdag 6 oktober 2016 mijn 50e bruidspaar fotograferen! Ik vond dit wel een reden voor een leuke blog, want na zoveel verschillende bruiloften zie je ook bepaalde dingen steeds terugkomen. En die wil ik graag met jullie delen; "13 Tips om je trouwdag zo soepel mogelijk te laten verlopen."

Remember: je hebt niet alles in de hand, maar door deze tips kunnen flink wat ergernissen worden voorkomen waardoor jij en je partner alleen nog maar meer kunnen genieten van jullie mooiste dag. Lees deze blog met een knipoog en enjoy!

Tip 1

Regel een avond ceremoniemeester maar óók een dag ceremoniemeester. De dag-ceremoniemeester wordt het aanspreekpunt als er overdag even iets geregeld moet worden. Zo hoef je als bruidspaar niet aangesproken te worden met dingen waar je helemaal niet over hebt nagedacht! (Help!)

De dag-ceremoniemeester zal ik in de komende tips vaak noemen zodat het bevestigd wordt hoe handig dit eigenlijk wel niet is, yes!

Tip 2

Maak de avond ervoor één grote tas met alle spullen die je nodig gaat hebben. Wil je je telefoon mee? Misschien collectegeld? De trouwringen?

De tas kan bij t ophalen in een keer in de auto worden gezet en je bent ready to go!

Tip 3

Spreek goed de volgorde van de fotolocaties af met je fotograaf en met je chauffeur. Zorg dat je van je fotograaf en je videograaf een nummer bij de hand hebt zodat je ze snel kunt bereiken. Dit kan handig zijn tijdens de reportage als je elkaar misschien kwijt raakt!

Tip 4

Neem van tevoren altijd goed de dagplanning door, maak desnoods een getypt draaiboek met alle tijden. Als mensen vragen hebben kun je ze verwijzen naar het draaiboek. Zo val je niet in herhaling ;) tenzij je dat niet erg vindt!

Tip 5

Maak goed duidelijk aan de familie wanneer de familiefoto's gaan plaatsvinden. Dit is een vaak voorkomend probleem waardoor personen missen op de foto, of iedereen is m al gesmeerd. Dit kan echt heel jammer zijn, helemaal in je trouwalbum.

Laat bijvoorbeeld in het gemeentehuis aan het eind afkondigen waar iedereen wordt verwacht. Of laat je (dag)ceremoniemeester de mensen bij elkaar roepen. Zie volgende tip voor nog betere communicatie!

Tip 6

Deze tip is in combinatie met tip 5: maak een paar weken van tevoren voor jezelf een lijstje met de personen met wie jij écht graag op de foto wil. Typ deze uit en geef het aan je dag-ceremoniemeester. Zet ze voor de handigheid al een beetje op volgorde en voila! Dit is echt de gouden tip. De fotograaf zal je dankbaar zijn!

Tip 7

10 minuten voordat jij opgehaald wordt door je wederhelft kan het een erg druk moment zijn thuis. Iedereen komt om je heen staan om jou te bewonderen. Terwijl jij misschien nog volledig op je sluier aan t concentreren bent die nog steeds in je haar moet worden gedaan (stress!)

Wat handig kan zijn in deze situatie is om je make-up en haar een kwartier tot halfuur eerder te plannen dan jij misschien had gedacht. Overleg! Vraag hoeveel tijd ze nodig hebben en bereken dat als je om 10 uur wordt opgehaald, je om half 10 écht klaar bent. Voor half 10 ophalen, geldt uiteraard 9 uur helemaal klaar.

Zo heb jij rustig de tijd om je jurk aan te doen met je ouders of zus.. en jij geniet alleen maar meer van het moment dat ze jou van top tot teen bewonderen.

Tip 8

In tip 7 vertelde ik al hoe druk het kon zijn bij je thuis het moment net voordat je wordt opgehaald. Dit kan heel gezellig zijn, maar als je hier niet van houdt bedenk dan goed van tevoren wie jij hierbij aanwezig wil hebben. Als de halve buurt al binnen staat, zelfs een paar mensen die jij helemaal niet kent, 10 minuten voordat de bruidegom komt allemaal in de keuken staan, is het 'wauw moment' natuurlijk wel weg als je naar buiten stapt..

Wat kun je hier tegen doen?

Soms heb je dit echt niet in de hand natuurlijk, maar dat moet je als bruid die dag vooral lekker loslaten!

Het is een mooie taak voor je dag-ceremoniemeester om de mensen, die je hierbij niet aanwezig wil hebben, vooral op tijd naar buiten te sturen zodat jij nog even een rustig ademhalingsmomentje hebt voordat hij er aankomt. Wil je echt niet dat ze je zien? Blijf tot t laatste moment boven. Anders hou je dit niet tegen.

Tip 9

Doe de jurk aan in een aparte ruimte waar jij even rustig jezelf kan bekijken met personen die dicht bij je staan. Het is vaak handig om dit boven te doen maar als je beneden een apart hokje hebt kan dit ook prima.

Dit voorkomt veel bemoeienis met de jurk waardoor jij alleen maar meer stress krijgt als bruid!

Bedenk deze ruimte van tevoren samen met je moeder of zus. Het liefst een mooie ruimte met natuurlijk licht voor mooiere foto's. :) Hang hier ook je jurk mooi op! En handig: zorg dat er een spiegel staat. Zie tip 10 voor vervolg.

Tip 10

Leg hier ook al je spullen al neer, zodat je alles bij de hand hebt. Doe alles in een grote tas. Van je panty's en sieraden tot aan je geurtje en je trouwschoenen.

Dit is ook erg handig voor de fotograaf omdat die graag de details vastlegt.

Zeg tegen hem/haar dat de tas boven ligt en of ze na het fotograferen de spullen daar weer in wil terugleggen.

Zo hoeft de fotograaf op dat moment niet de moeder van de bruid te verstoren, die druk bezig is met het inschenken van de koffie voor jou, om te vragen waar alle spullen liggen. Dan voelen wij ons ook niet te veel. ;)

Tip 11

Neem een assistent mee voor de reportage. Dit hoeft niet je dag ceremoniemeester te zijn (die heeft het al druk genoeg met bovenstaande tips) maar iemand die jij goed kent, een vriendin of zusje. Dit is erg handig omdat zij je haar in de gaten kan houden en je jurk kan goed leggen. Vaak wordt t dan alleen nog maar gezelliger en lekker ontspannen tijdens het foto's maken. Ook kan zij de tas met de spullen dragen die jij van tevoren hebt gemaakt en met het ophalen in de auto hebt gezet.

Tip 12

Om nog even over de reportage door te gaan: Bestel op internet al leuke spulletjes of glitters voor de reportage. Dit zorgt voor spontaniteit. Bestel dit ruim van tevoren zodat je daar niet meer aan hoeft te denken. Check!

Doe dit in een tas en leg het bij het ophalen, samen met je andere spullen, in de auto. Je assistent kan deze spulletjes ook dragen. Hou je helemaal niet van props op je foto, doe dit dan ook vooral niet.

Hebben jullie al nagedacht over een locatie? Kijk wat goed bij jullie past. Heb altijd een back-up voor als het regent. Heb je echt geen idee waar je foto’s wil gaan maken? De fotograaf weet ook genoeg mooie locaties en denkt graag met je mee.

Tip 13

Onthoud (vooral na al deze tips) dat het JULLIE dag is! Vind je bepaalde dingen helemaal niet erg zoals drukte in je huis of aankleden waar iedereen bij is, doe het vooral lekker op je eigen manier.

Houd je bijvoorbeeld helemaal niet van foto's maken maar wil je meer tijd doorbrengen met familie die dag, plan dit dan ook vooral zo in.

Sommige dingen heb je op die dag nou eenmaal niet in de hand en dat kun je beter ook zo laten. Je wordt die dag toch wel een paar keer verrast en dat is juist het leuke eraan.

Misschien hebben jullie na het lezen van deze blog nog wel meer tips voor jullie trouwdag. Laat het me weten en wie weet kan ik nog eens een tweede blog hier van maken. :)

bottom of page